Prof. Dr. Lale Akbulut Aktekin
Düşme özellikle ileri yaşlarda ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Düşmelerin çoğu engellenebilir. Vücudun güçlü tutulması ve güvenlik için önlemler almak gerekir.
Kaslar dengenin sağlanmasında ve düşmenin önlenmesinde oldukça önem taşır. Yürüyüş, Tai Chi, yoga ve dans sizi güçlü, esnek tutar ve dengenizi geliştirir. Dengenize yönelik egzersizlerin de oldukça faydası vardır. Egzersiz programınızın hekim tarafından size özel, bireyselleştirilmiş olarak düzenlenmesi önemlidir.
Kullanılan ilaçlar ve desteklerin gözden geçirilmesi gereklidir. İlaçların yan etkileri düşme riskinizi arttırabilir. Bazı ilaçların birlikte kullanımı da yorgunluk, baş dönmesi sersemlik gibi yan etkileri attırıp düşmelere yol açabilir.
Görme dengenin sağlanmasında önemli bir bileşenidir. Görmeniz bozuksa düşme riskiniz artar. Her yıl bir göz hekimi tarafından göz muayenesi yapılması gereklidir.
Kaymayan, düz veya kısa geniş topuklu, rahat ayakkabılar ve terlikler tercih edilmelidir. Parmak arası terlik, arkası olmayan ayakkabılar, sandaletler, terlikler, yüksek topuklu ayakkabı ve terlikler, tabanı düz-kayan ayakkabılar giyilmemelidir.
Sendelemeye neden olabilecek kenarları gevşek halı ve kilimler kaldırılmalıdır.
Yerlerde takılıp düşmeye yol açabilen kablolar, eşyalar, oyuncaklar toplanmalıdır.
Merdiven ve banyolara trabzan ve tutamaklar eklenmelidir.
Islak zeminlerde, küvetlerde kaymayan paspaslar kullanılmalıdır.
Karanlık alanlar aydınlatılmalıdır.